Inschrijving

Lyceum

Lyceum

11 september 2019 om 10u41

Levensloop 2019

Op 5 en 6 oktober nemen we met ons Lyceum weer deel aan de Levensloop in het stadspark van Aalst.

Levensloop is een aflossingsloop in teamverband waarbij je 24 uur lang in beweging blijft, als symbool voor de strijd die de patiënten dag en nacht leveren. Tegelijk is het ook een feestelijk evenement voor alle leeftijden waar solidariteit met de vechters en hun familie en vrienden centraal staat. Alle ingezamelde fondsen gaan integraal naar de Stichting tegen Kanker. Nieuw dit jaar, engageren we ons ook om 24u te spinnen (georganiseerd door familiesportcentrum De Parel).

Hoe nemen we deel? 

- schrijf je in via volgende link voor team GO! Lyceum

- je kan een gift doen

- je kan een loper/fietser sponsoren (bijvoorbeeld de leerkrachten LO ;-) ) via volgende link 

- of je kan langskomen in onze Lyceumtent om te proeven van ons gerenommeerd Gilladebier of je kan een zelfgehaakte knuffel  komen kopen!

De leerlingen die deelnemen kunnen zich op de lijst zetten die uithangt in de Poly (leraarskamer voor de leerkrachten). De ouders of sympathisanten kunnen zich via de leerlingen op deze lijst laten zetten.

Wij hopen jullie daar massaal te mogen verwelkomen. 

Sam De Knop en Jürgen Bauche

02 september 2019 om 13u06

Eerste schooldag...

Het was even wennen: de speelplaats die na 2 maanden leegte opnieuw druk belopen werd. Sommigen met een bang hartje, anderen al vrolijk keuvelend met de toekomstige klasgenootjes. Op het programma: woordje van de directeur, klasafspraken maken en allerhande workshops om de 133 nieuwkomers in de eerste graad wegwijs te maken in de grote school. Hopelijk is dat ook gelukt.

Aan iedereen van harte welkom op het Lyceum!

30 augustus 2019 om 13u29

Nieuw schoolreglement

Het nieuwe schoolreglement staat online bij 'Praktisch'.

U kan het voorlopig ook hier raadplegen. 

17 mei 2019 om 16u58

Haiku's voor vrede

ROWAN SCHOKKAERT FINALIST POËZIEWEDSTRIJD “HAIKU’S VOOR VREDE”

De 14-18-herdenkingen zijn voorbij. Of toch niet? Na het enorme aanbod van grote en kleine evenementen, houdt de stad Ieper de herinnering aan de Groote Oorlog op een ingetogen manier in stand. De Last Post blijft dagelijks onder de Menenpoort weerklinken en jongeren schrijven haiku’s voor vrede.

Het waren tafereeltjes van een kinderlijke vrede in de les Engels; we telden op onze vingers:

vijf lettergrepen           

zeven lettergrepen

vijf lettergrepen

Heel wat leerlingen waren terecht fier op hun creatie.

Rowan Schokkaert (6 wewi) werd finalist in de categorie Engels, Europees Referentiekader B1. Dit is zijn haiku:

A helmet no head

The gravestone being engraved

By the soil reclaimed


Voor meer informatie: https://www.haikusvoorvrede.org/

Volgend jaar doen we weer mee!
Lydia Van Mulders

13 mei 2019 om 16u54

Politiek Debat

Maandagnamiddag 13 mei woonden de leerlingen van 6 Humane Wetenschappen A met hun leerkracht geschiedenis het politiek debat in de Odisee Hogeschool te Aalst bij . Zeven vertegenwoordigers van verschillende partijen boden elkaar woord en weerwoord in de hoop zoveel mogelijk jongeren te overtuigen van hun standpunten. Tijdens het debat, dat gemodereerd werd door Sara Van ­Boxtael van de vrt, konden alle jongeren vragen doorsturen via hun gsm. Drie thema's werden aangesneden: onderwijs, staatsstructuur en klimaat. Het was een boeiende namiddag waarbij de leerlingen op een actieve manier kennis maakten met een facet van het politieke landschap.

Lien De Paepe

13 mei 2019 om 16u46

Internationalisering

Werkgroep internationalisering

Openheid en respect voor andere culturen start met het leren kennen ervan. De verschillen, maar zeker ook de vele gelijkenissen, te ontdekken. Met onze werkgroep ‘internationalisering’ vergroten we de blik van de leerlingen op Europa, op de wereld en brengen we Europa binnen in hun leefwereld.

eTwinning, online samenwerking

Het online platform eTwinning maakt het mogelijk de wereld in je klas te brengen. Op een eenvoudige manier leggen Europese leerkrachten contact met elkaar om samen een of meerdere lesthema’s uit te werken.

Korte of langere projecten, vakspecifiek, of vakoverschrijdend, in de eigen taal, vreemde taal, verschillende talen gecombineerd. Keuze genoeg.

Wij staan open voor elk project dat verruimend is voor de leerlingen én leerkrachten. eTwinning biedt tal van professionaliseringsmogelijkheden door het ondersteunen van projecten, het aanbieden van nascholingen, en de vele ontmoetingen met zeer diverse collega’s.

Enkele voorbeelden:

 • ABC (Active Book Club) (2015-2016)

Winnaar nationale prijs, winnaar Europese prijs ter leesbevordering

Leerlingen in 6 landen lazen hetzelfde boek, en Internationale boekenclub

 • Act it out! (2018)

Vlaamse leerlingen lezen Griekse klassieke theaterteksten: Medea en Antigone. Griekse studenten, bij wie dit verplichte leerstof is, voorzien de achtergrond. Samen werken ze aan een creatieve interpretatie.

 • Improv-e! (2019)

Improvisatiespelletjes  uitwisselen, uittesten, om de assertiviteit en zelfzekerheid te verhogen

 • Lengua, lingue, langue (2019)

Leerlingen tonen door gezamelijk onderzoek de link tussen Romaanse talen aan (Italiaans, Spaans en Frans)

 • Dubbele klasse (2019)

Samenwerking met een Mechelse school voor het vak expressie

Onze school startte in 2014 haar eerste eTwinning project, en behaalde in 2018 het label eTwinning School, dankzij groeiende interesse en projecten van verschillende collega’s.

Erasmus+

In 2018 kregen vijf leerlingen via Move2 Learn, een programma van Erasmus+, de kans om de partnerschool van eTwinning in Griekenland te bezoeken. Een bijzondere ervaring, die we willen uitbreiden om meer leerlingen de kans te geven om te reizen.

We duimen voor de goedkeuring van twee samenwerkingsprojecten voor 2019-2021, rond fietstoerisme en water met o.a. Finland, en rond vrijwilligerwerk met Spanje en Italië.

https://www.etwinning.be/vlaanderen/nl/home

13 mei 2019 om 16u28

Dopjes verzamelen helpt!

Kris Vangramberen en zijn blindengeleidehond Stella zijn op bezoek geweest in het Lyceum in Aalst. Vangramberen kwam er aan de leerlingen meer uitleg geven over hoe dat in zijn werk gaat, het leven met een blindengeleidehond. 

Het Lyceum doet ook mee aan de Dopjesactie ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. “Het Lyceum Aalst verzamelde alweer vele grote zakken drankdopjes. Met de opbrengst van de door onze leerlingen gesorteerde drankdopjes steunt de vereniging ‘dopjesactie’ de opleiding van blindengeleidehonden, bovendien houdt het Lyceum zo de afvalberg kleiner”, zeggen Hanna Moens en Liza Louies van het Lyceum.

Het artikel staat met een extra video online in hln regio.

02 mei 2019 om 10u26

Onze Nieuwe Brochure

Het Lyceum beschikt over een nieuwe brochure voor het 1ste jaar waar we toch wel fier op zijn! 

Veni vidi vici! Onze eerste deelname aan de Olympiade Sociale Wetenschappen was een succes. Amber Vervaet (6 Humane Wetenschappen B) won overtuigend in de finale categorie Media met haar onderzoekscompetentie: "Welke invloed hebben 'mémé's' op de politieke besluitvorming van jongeren?" 
Ze pakte de jury vlot in door de grote mate van creativiteit bij haar experimenteel onderzoek, de genuanceerde inzichten en zelfverzekerde spontane presentatie.

Proficiat Amber en mr. Liesens!!

28 maart 2019 om 08u53

Warme oproep voor een goed doel!

Samen knuffels haken voor Levensloop!!

Wie doet mee? We starten na de Paasvakantie met een initiatie om te leren haken.

Wanneer? (inschrijven bij Nele Callebaut)

  • maandag 29/04/2019 om 12h
  • maandag 29/04/2019 om 15h40
  • dinsdag 30/04/2019 om 12u
  • dinsdag 7/05/2019 om 12u
  • maandag 13/05/2019 om 15u40
  • maandag 20/05/2019 om 12u
  • maandag 20/05/2019 om 15u40 

Locatie: lokaal H0.18 (op kleine speelplaats)

Wie al kan haken maar een knuffel wil doneren, kan ook contact opnemen met Nele Callebaut.
Alvast bedankt!

Pagina 1 van 9

Contact Info